welkom
extra
Solidariteit

Klein bericht, kort commentaar

Grote dieven slaan hun slag

Maurice Ferares

De pandemie die de mensheid heeft getroffen, komt de grote farmaceuten goed van pas. Het eerste jaar van de ramp heeft hun schuiten goud opgeleverd, maar het was nog niet genoeg. Begin augustus hebben Pfizer en Moderna de prijzen van de te leveren vaccins verhoogd. Pfizer: een dosis vaccin voor de Europese Unie van 15,50 naar 19,50 euro. Moderna: van 19,50 naar 21,50 euro - Financial Times, 4 augustus 2021.

Nederland zal volgend jaar - als 15 miljoen mensen nog een extra prik krijgen - ongeveer 300 miljoen euro moeten overmaken aan de leveranciers van de vaccins - Het Financieele Dagblad (HFD), 4 augustus 2021. Het blad vervolgt: De conclusie moet zijn dat de kosten van de vaccins veel kleiner zijn dan de maatschappelijke baten, namelijk het beteugelen van de corona pandemie.

Menselijke plicht

Een afschuwelijke conclusie, waarin geen rekening gehouden wordt met de wereldwijd ruim vier miljoen doden en het leed van de enorme hoeveelheid (langdurig) zieken. Het is de praktijk van ondernemers die hun enorme winsten tellen: keihard kapitalistisch. De farmaceuten hebben al een miljard doses vaccin geleverd tegen de nieuwe verhoogde prijs en verwacht wordt dat er nog ruim twee miljard zal worden verkocht.

Tekening: graaiende handen pakken vallend geld

Opnieuw HFD: Pfizer denkt dit jaar met zijn corona vaccin een omzet te realiseren van 33,5 miljard. Hoe loopt dit af voor de nabestaanden van hen die op de één of andere manier getroffen werden door het niet tijdig investeren in medicijnen en maatregelen ter voorkoming van infectieziekten?
In de wereld zijn miljoenen mensen ernstig geraakt door corona. Is het niet een menselijke plicht herhaling daarvan te voorkomen, ook als er niemand miljarden verdient?

S symbool