nr. 115
okt 2003

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Rondvraag en andere berichten

Europese grondwet

Het Nederlands Comité Euromarsen organiseert een aantal bijeenkomsten in de aanloop naar het raadplegend referendum over de wijziging van de Nederlandse grondwet. Dat referendum zal juni 2004 tegelijk met de verkiezingen voor het Europees parlement gehouden worden en betreft ook de ondertekening van een verdrag (conventie) over een Europese grondwet.

Het comité houdt bovendien in het kader van het Europees Sociaal Forum in Parijs in november 2003 een seminar, brengt een brochure en een video uit en bereidt met andere groepen een grote manifestatie voor in het voorjaar van 2004 in Brussel. Al deze activiteiten zijn gericht op de formulering van de sociale grondrechten die nauwelijks opgenomen zijn in de conventie. In tegenstelling tot de klassieke grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en het recht van vereniging en vergadering zijn bijvoorbeeld het recht op werk en inkomen vaag aangeduid of aan voorwaarden verbonden.

Het comité Euromarsen wil dat in het nieuwe verdrag een norm komt te staan voor een Europees sociaal minimum en stelt een bedrag voor van 50 procent van het Bruto Nationaal Product. Dit sociaal minimum maakt deel uit van een alternatief voor het huidige in crisis verkerende stelsel van sociale zekerheid. Zie het thema van nummer 114 van Solidariteit (juli 2003) dat geheel gewijd is aan deze alternatieve financiering.

Op de eerste bijeenkomst, 15 oktober 2003, zullen vertegenwoordigers van verschillende organisaties hun mening geven over de toepassing van het systeem "Van Elswijk" in de Amsterdamse regio. In dat systeem wordt belasting geheven op de toegevoegde waarde in plaats van de huidige premieheffing op de lonen. Naast Piet van Elswijk zullen onder anderen aanwezig zijn: Chris Driessen (econoom, werkzaam bij de FNV) en Cees Hulsman (hoofd afdeling beleid van de Amsterdamse sociale dienst).

De tweede bijeenkomst, 31 oktober 2003, is gewijd aan de Europese grondwet. De standpunten van het comité zullen onder leiding van Theo Bouwman (lid Europees parlement, de Groenen) besproken worden door Jet Bussemaker (lid Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid) en Mirjam de Rijk (lid Eerste Kamer voor GroenLinks).

Beide bijeenkomsten zijn van 14.00-17.00 uur in het Dijktheater, Da Costakade 160 Amsterdam.

Informatie bij Stichting voor een sociaal Europa: 020-6181815. E-mail: euromarsen@dds.nl (Piet van der Lende en Jan Müter).

Tegen waterprivatisering

Zaterdag 18 oktober aanstaande wordt in het Engels gedebatteerd over de strijd tegen de privatisering van de watervoorziening in ontwikkelingslanden. In veel grote steden in bijvoorbeeld Maleisië, Indonesië en de Filippijnen is het drinkwatersysteem inmiddels in handen van Europese multinationals als Suez, Thames Water en Nuon. Door deze privatisering zijn de prijzen fors omhoog gegaan waardoor grote delen van de bevolking de toegang tot schoon drinkwater verliezen. De Europese Unie en de Nederlandse regering trekken zich daar weinig van aan en stellen zich onder andere bij de GATS-onderhandelingen nadrukkelijk op achter plannen voor verdere privatisering.

De inleidingen worden gehouden door vertegenwoordigers van organisaties uit Djakarta en Manilla. Het debat zal gaan over de internationale solidariteitscampagnes tegen deze privatisering.

Tijd: 14.00 uur. Plaats: Theaterinstituut, Herengracht 168 Amsterdam. Organisatie: Transnational Institute en Corporate Europe Observatory. Informatie: satoko@tni.org of: www.tni.org

Afbeelding (57 kb)