nr. 103
sep 2001

welkom
edities
inhoud

Solidariteit

Rondvraag en andere berichten

D14, 14 december 2001 in Laken

In de tweede helft van 2001 is België voorzitter van de Europese Unie. Een grote groep organisaties heeft zich verenigd onder de koepel "Uitdagingen 2001" die onder de naam D14 opgeroepen heeft tot een grote demonstratie op 14 december in Laken. D14 ziet de Europese Unie niet als sociaal, maar in dienst van het kapitaal - niet als democratisch, maar repressief - niet als vreedzaam, maar een bedreiging voor de vrede in de wereld.

De uitvoerige tekst van deze oproep is te vinden op: http://www.d14.be

Op deze website staat ook informatie over de vele activiteiten die de komende maanden plaatsvinden. Bijvoorbeeld op 19 oktober, 16.00 uur in Gent, wanneer daar de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie in de Sint Pietersabdij samenkomen om de uitbouw van het militair Europa te bespreken. De actie wordt een spektakel, een dam van geweldloze creativiteit tegen een militair veiligheidsbeleid.

Plaats: 't Zuid, W. Wilsonplein. Meer informatie: Forum voor Vredesactie, Patriottenstraat 27, 2600 Berchem - e-mail: forum@vredesactie.ngonet.be

Rotterdam en Brussel

De nabijheid van Brussel biedt goede mogelijkheden voor een lokale mobilisatie in Rotterdam. Op 3 oktober aanstaande organiseert het comité Euromarsen een bijeenkomst om een zo breed mogelijk platform samen te stellen dat de Eurotop in Brussel inhoudelijk bediscussieert en in december met een strijdbaar bezoek vereert. Politieke partijen, organisaties, groepen, afdelingen van de FNV-bonden en individuen zijn benaderd.

Juist waar het gaat om werkgelegenheid en sociale zekerheid is het van groot belang de bonden te betrekken bij het verzet tegen een zeer eenzijdig door werkgeversbelangen gestuurd Europa.

Woensdag 3 oktober, 20.00 uur - KSA, Walenburgweg 55 Rotterdam.

Sud Rail, bond als sociale beweging

De laatste keer in nummer 100 deed Solidariteit verslag van vakbondsontwikkelingen in Frankrijk. Met name de steeds sterker wordende positie van Sud Rail is daar hoopgevend. Deze bond is voortgekomen uit de onvrede met de pacificerende lijn van de grote bond CFDT. Maar anders dan bijvoorbeeld de personeelscollectieven in Nederland - ook ontstaan uit onvrede met de lijn van de grote vakbonden - is Sud Rail veel meer een sociale beweging. Ze strijdt voor een andere, een meer sociale maatschappij en dat gaat veel verder dan alleen belangenbehartiging.

Zo neemt Sud Rail actief deel aan de organisatie van de Euromarsen, roept ze haar leden op voor grote manifestaties in Praag, Nice, Göteborg en Genua en zwengelt ze onder de leden in de bedrijven de discussie aan over het gevaar van privatisering, de rechten van migranten en mensen 'zonder papieren', de gevolgen van mondialisering, enzovoort. Ook voor de bijeenkomsten in Brussel van 12 tot 15 december aanstaande wordt weer actief gemobiliseerd. Dat deze brede vakbeweging aanslaat, blijkt uit het feit dat de aanhang van Sud Rail en verwante bonden en groepen groeit. Naast de grote bonden als de communistische CGT en de sociaal-democratische CFDT, wordt Sud Rail in de bedrijven een factor van betekenis. En dat zou de Nederlandse vakbeweging tot voorbeeld kunnen zijn.

Werkgroep Internationale Solidariteit (i.o.)

Vrijdagavond 7 september was het Haags vakbondscafé gewijd aan de conventie van de Verenigde Naties over arbeidsmigranten. Marijke Bijl van Okia (Ondersteuningskomité illegale arbeiders) informeerde ons. Mede naar aanleiding van de gevoerde discussie zal een FNV-werkgroep Internationale Solidariteit opgericht worden. We beginnen dicht bij huis: de positie van arbeidsmigranten, met name in het Westland. De werkgroep zal hun positie in kaart brengen en hiervoor in brede kring aandacht vragen, ook bij de overheid. Bovendien zal gezocht worden naar manieren om arbeidsmigranten te beschermen tegen uitwassen. In de 'migrantenweek', 11 tot en met 18 november 2001, organiseren we hierover een bijeenkomst.

Informatie bij Marijke Bijl: 070-3647828.

900 procent huurverhoging

Het woningbedrijf Amsterdam verhoogt de huurprijzen van meerdere ideële projecten. Onder andere de boekhandel Fort van Sjakoo, de computerwerkplaats ASCCII (beide in de Jodenbreestraat, pand gekraakt in 1975) en het Latijns Amerika Centrum (Nieuwe Herengracht) dreigen hierdoor op straat te komen staan.

Het woningbedrijf wil de huurprijzen van deze organisaties aanpassen tot een 'marktconform' niveau. Het Latijns Amerika Centrum werd vorig jaar geconfronteerd met een huurverhoging van meer dan 35 procent (naar 20.800 gulden per jaar). De komende jaren komt daar nog eens 200 procent bij. Afgelopen september zou Het Fort van Sjakoo 5.100 gulden in plaats van de huidige 580 gulden moeten gaan betalen. Dus een huurverhoging van 900 procent. Voor beide organisaties, en de projecten waaraan zij onderdak bieden, is deze verhoging niet op te brengen - als ze dat al zouden willen.

Habbekrats

Deze huurverhogingen zijn een direct gevolg van een wijziging in het gemeentelijk beleid sinds 1994/1995. De grondopbrengsten (huren) van panden in het bezit van de gemeente moeten dienen als beleidsinstrument bij volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling.

In het geval van Het Fort van Sjakoo betekent dit de 'verfraaiing' van de Jodenbreestraat. Werd dit gebied eerst gekenmerkt door betonkolossen en verkrotte huizen, de laatste jaren is de gemeente hard bezig met een opwaardering; het beton werd afgebroken, winkelketens als Albert Heijn en Blokker werden aangetrokken. Overigens, in 1989 kocht het Woningbedrijf het pand voor een habbekrats, nadat krakers het bewoonbaar hadden gemaakt. Inmiddels is dit bedrijf geprivatiseerd ...

De gemeente ziet het verhuren van haar panden tegen een laag (niet marktconform) bedrag aan maatschappelijke organisaties als een verkapte subsidiëring, en dat zit niet in de portefeuille van Economische Zaken. Dienst Welzijn heeft hier wel een potje voor, maar dat betekent dat er elk jaar opnieuw huursubsidie moet worden aangevraagd. Zo wordt het dit soort organisaties onmogelijk gemaakt hun werkzaamheden voort te zetten.

Brengen we de recente ontruimingen van kraakpanden zoals het Entrepotdok in herinnering, dan lijkt dit beleid niet op zich zelf te staan. De Amsterdamse binnenstad wordt langzaam aan 'verschoond' van initiatieven die plaats geven aan sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten die niet precies in het straatje van de beleidsmakers passen.

Steunbetuigingen
* Het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, 1011 NK Amsterdam.
* Latijns Amerika Centrum, Nieuwe Herengracht 29, 1011 RL Amsterdam.
Voor meer informatie:
* http://www.xs4all.nl/~sjakoo/
* http://www.noticias.nl/lac/

Huishoudelijk nieuws

1. In april 1991 verhoogden we de abonnementsprijs van Solidariteit van 25 (daarmee begonnen we in 1983) naar 35 gulden. Dat was met ingang van nummer 44. Ook wij - boosaardig als we zijn - misbruiken de komst van de euro door vanaf nummer 103 het bedrag van 45 gulden te vragen. Voor de liefhebbers: dat is 20 euro. Een steunabonnement is nu: 60 gulden, oftewel 27 euro. De losse nummers zijn 5 gulden 50 geworden, 2,5 euro.

2. Met ons hoofd al in de wolken van de naderende zomer gaven we Solidariteit van juli 2001 hetzelfde nummer als Solidariteit van mei 2001, namelijk 101. Het is ons opgevallen. Voor allen die daar overheen hebben gezien, het nummer van juli is: 102.

Histadrut en Sharon

Onze vrienden van het Het Workers Advice Center (WAC) in Israël maken melding van een bezoek van premier Sharon aan het hoofdkantoor van de vakbondsfederatie Histadrut.

In een perscommuniqué geeft Histadrut hoog op van dit bezoek als "de eerste in zijn soort in de geschiedenis". Kosten van dit feestje: 1 miljoen NIS (= ongeveer 600.000 gulden). De leden van Histadrut betalen daarvan 40 procent, de rest komt van de Israëlische belastingbetaler. Doel van deze buitengewone gebeurtenis: Sharon informeren over de opvatting van Histadrut over de nationale begroting, de rechten van arbeiders en de strijd tegen werkloosheid.

WAC legt de nadruk op een pikant detail, namelijk dat Histadrut deel uitmaakt van de coalitieregering van Sharon. En dus medeverantwoordelijk is voor de oorlog tegen de Palestijnse bevolking en het arbeidersvijandige beleid dat tot een ongekend hoge werkloosheid heeft geleid van 214.000 mensen in de afgelopen maand.

Opland 8De mijlpaal (17 kb)