Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht vermoord op 15 januari 1919
In ere herdacht
Maurice Ferares
Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht werden op 15 januari 1919 vermoord, Zij waren de oprichters en leiders van de Duitse Spartacusbond. Een nieuwe partij van revolutionaire marxisten die de sociaaldemocratische partij vaarwel hadden gezegd.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ze als afgevaardigden van die partij lid geweest van de Rijksdag, het Duitse parlement. Ze stemden tegen de oorlogskredieten voor het leger van de keizer, omdat ze tegen de imperialistische oorlog van het Duitse kapitaal waren. Als principiële socialisten hielden zij zich aan de besluiten over vaderlandsverdediging die door de Socialistische Internationale waren genomen. Arbeiders schieten niet op arbeiders, niet op die in een ander land wonen, een andere taal spreken en ook door kapitalisten uitgebuit worden. Proletariërs aller landen verenigt U!
Herdenking
Hun houding bracht hen meerdere malen in de gevangenis. Anders dan zij waren Ebert en Scheidemann, de officiële leiders van de sociaaldemocratie in Duitsland, voorstanders van de vaderlandsverdediging. Datzelfde gold voor de leiders van de meeste sociaaldemocratische partijen in de oorlogvoerende landen. De leiding van de Nederlandse SDAP, waaronder Troelstra, was pro Duits.
Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht werden voor hun opvattingen zeer gehaat door alles was rechts was. Anderzijds waren er veel vrienden in het buitenland die hun meningen deelden. In Nederland onder anderen de dichter Herman Gorter, de dichteres Henriette Roland Holst, de astronoom Anton Pannekoek, de filosoof Gerrit Mannoury en de politicus David Wijnkoop.
De principiële, socialistische opvattingen van Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht waren er ongetwijfeld de oorzaak van dat ze door een rechtse bende werden vermoord en hun dode lichamen in het Landwehrkanal in Berlijn werden gegooid. In de tijd van de DDR kreeg het kanaal de naam "Rosa Luxemburg und Karl Liebknecht Kanal".
|
Begraafplaats Friedrichsfelde Berlijn |
Nu, 101 jaren later is door de Duitse partij Die Linke op 12 januari met zo'n duizend mensen een bijeenkomst gehouden op de begraafplaats Friedrichsfelde ter herdenking van Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. In Berlijn zijn 's avonds optochten georganiseerd, waaraan duizenden mensen deelnamen, ter herdenking van de twee socialisten die schitterende sterren blijven aan de hemel van de strijd van de onderdrukten tegen onderdrukking en ander onrecht.
|