Welkom
Ingezonden
Solidariteit "ingezonden"

Omvangrijk onderzoek in negen deelstaten in India

Slavernij en kinderarbeid in handgemaakte tapijtindustrie

Landelijke India Werkgroep

Kinderen worden opgesloten, misbruikt, geslagen en gedwongen om 10 tot 12, en soms 18 uur, per dag te werken. Naar schatting 20 procent van de tapijtwerkers is een kind onder de achttien jaar. Naar schatting verricht bijna driekwart van de volwassenen in de tapijtindustrie gedwongen of gebonden arbeid volgens definities in Indiase wetten.

Hier enkele uitkomsten van een groot onderzoek van het FXB Center for Health and Human Rights van Harvard University naar de arbeidsomstandigheden in de Indiase handgemaakte tapijtindustrie. India is 's werelds grootste exporteur van deze tapijten die onder meer worden verkocht aan grote winkelketens als Walmart, IKEA, Macy's, Sears, Bloomingdale's en JC Penny.

Foto van jong meisje bij een weefmachine

Onmenselijk

Het rapport Tainted Carpets: Slavery and Child Labor in India's Hand-Made Carpet Sector, geschreven door Siddarth Kara, Harvard docent, documenteert meer dan 3.000 gevallen van gedwongen arbeid en ruim 1.400 van kinderarbeid in de industrie in negen noordelijke deelstaten.
Het rapport onthult afschuwelijke details van mensonwaardige arbeidsomstandigheden, fysiek en verbaal geweld, chronische onderbetaling, ernstige aandoeningen en diverse andere ontberingen waaraan mannen, vrouwen en kinderen - velen als slaaf verkocht - blootgesteld worden. In 2012 importeerden grote Amerikaanse handelaren handgemaakte tapijten uit India ter waarde van 306 miljoen dollar. Het gemiddelde uurloon voor een tapijtarbeider is 0,21 dollar. In een persbericht zegt Kara: "De werkomstandigheden zijn ronduit onmenselijk. De werkplaatsen en barakken waren benauwd, smerig, ondraaglijk warm en vochtig, gevaarlijk door de losliggende elektrische bedrading en roestige spijkers, zonder ventilatie van de met stof gevulde lucht, en verontreinigd door vuil en schimmel. Sommige plekken waren zo smerig en gevaarlijk dat de onderzoekers bang waren er binnen te gaan vanwege het gevaar voor hun eigen veiligheid. Fysiek en verbaal geweld tegen de arbeiders was gebruikelijk."
Ook laat de onderzoeker weten: "Westerse consumenten moeten zich meer bewust worden van de erbarmelijke omstandigheden, waaronder hun tapijten geweven worden. Die omstandigheden moeten worden verbeterd op een manier die geen nadelige gevolgen voor de plaatselijke bevolking veroorzaakt."

Kinderarbeiders

In een klein stadje in de deelstaat Rajasthan werden 109 kinderarbeiders gedocumenteerd, op een totaal van 114 gevallen. Ruim 90 procent van hen waren meisjes. Het rapport beschrijft de afschuwelijke omstandigheden waarin kinderen, soms niet ouder dan acht jaar, werden gedwongen te werken. "Het gaat vaak om hutjes in afgelegen landelijke gebieden, waar kinderen naar toe zijn verhandeld. Ze worden opgesloten, geslagen en uitgescholden terwijl ze gedwongen worden om te werken tot achttien uur per dag. Voedsel en water worden minimaal verstrekt en ze lijden aan ernstige fysieke en emotionele schade. Veel kinderen werkten, aten en sliepen in 'tapijthutten' op het platteland, niet of nauwelijks buiten komend, soms weken- of maandenlang."

Afbeelding van logo Care & Fair tegen kinderarbeid

In de deelstaat Bihar vonden de onderzoekers twee "zeer smerige, donkere, warme en gevaarlijke krotten" met daarin in "zeer slechte omstandigheden" 27 jongens die waren verhandeld. De kinderen kregen ongeveer 0,11 dollar per uur betaald. Hoewel de barakken niet waren vergrendeld, waren de kinderen volgens het rapport "te jong, zwak, en bang om te proberen te ontsnappen. Ze waren geslagen, omdat ze klaagden en waren doodsbang voor straf voor hen of voor hun ouders wanneer ze hun ontvoerders niet zouden gehoorzamen. Ze waren bovendien ver van huis in afgelegen landelijke gebieden zonder duidelijke besef van waar te gaan en wat te doen als ze zouden proberen te ontsnappen.

Aanklacht

De arbeiders moesten gemiddeld 10 tot 12 uur per dag zwoegen om het minimumloon voor een achturige werkdag te ontvangen. Minimumlonen varieerden van 0,37 tot 0,50 dollar per uur, afhankelijk van de deelstaat. De in het onderzoek beschreven arbeiders krijgen minder betaald dan waarop ze volgens de wet recht hebben bij een werkdag van acht uur. Bovendien vond de betaling drie weken tot drie maanden te laat plaats.
Vrouwen en kinderen werden 12 tot 32 procent minder betaald dan volwassen mannen. De onderzoekers zagen jonge vrouwen weven, terwijl hun baby's in hun schoot sliepen, waardoor de kinderen de hele dag werden blootgesteld aan draadstof en zo aanzienlijke risico's liepen op longaandoeningen. Kinderen van volwassen arbeid(st)ers speelden tussen losse elektrische draden, roestig gereedschap en blootliggende spijkers. De meerderheid van de minderjarigen, zo'n 60 procent, in de tapijtindustrie bestaat uit meisjes.

De wevers en vooral de kinderen kenden verschillende kwalen, fysiek en psychisch, als gevolg van ernstige uitbuiting, meer dan 12 uur per dag werken, slechts twee maaltijden per dag, frequente mishandeling en misbruik en verwondingen als gevolg van scherpe gereedschappen. Zij lijden aan oogziekten vanwege onvoldoende licht, vervormingen aan de rug, doordat ze urenlang gebogen zitten, spierpijn, hoofdpijn, ondervoeding, longziekten, snijwonden, infecties en psychologische trauma's.
Er is volgens het rapport een heel sterke samenhang tussen uitbuiting van arbeiders en kaste of etniciteit. In de tapijtindustrie zijn moslims de meest uitgebuite groep. Verder gaat het vooral om Dalits ('onaanraakbaren') en lagere kasten. Het rapport zegt daarover: "Het feit dat 99 procent van de gedocumenteerde gevallen tot deze groepen behoort is een scherpe aanklacht tegen 's lands onvermogen om haar meest kwetsbare en rechteloze burgers te beschermen en hun positie te versterken."

Zie voor rapport Tainted Carpets: Slavery and Child Labor in India's Hand-Made Carpet Sector: http://fxb.harvard.edu/wp-content/uploads/sites/5/2014/01/Tainted-Carpets-Released-01-28-14.pdf; meer informatie: Landelijke India Werkgroep, http://www.indianet.nl