welkom
extra
Solidariteit

Opmerkingen bij "De staking bij Honda Nanhai in China" (extra 169-1)

China, Honda, Klassenstrijd

Redactie Lunapark21 1

In China kwamen de arbeidsomstandigheden gedurende het eerste halfjaar van 2010 in het centrum van de berichtgeving. Bij het elektronica toeleveringsbedrijf Foxconn in Shenzehn pleegden tien medewerkers zelfmoord. Foxconn, dat vanuit Taiwan wordt gemanaged, heeft 830.000 medewerkers in de Volksrepubliek China en maakt onder andere de iPhone van Apple. Een doorslaggevende rol bij de zelfmoorden vormden de slechte arbeidsomstandigheden en de extreem lange werktijden.

Foxconn verhoogde de lonen stapsgewijze, tot 2011 zijn ze in een jaar tijd verdubbeld. Tegelijk met de serie zelfmoorden kwam het in meerdere industrieën tot stakingen voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden.
De staking bij de Honda fabriek bij Fosham in mei/juni vormde het brandpunt. Ook deze eindigde met een aanzienlijke loonsverhoging. Er waren dozijnen soortgelijke stakingen. Het resultaat is dat het loonniveau in een jaar tijd 30 tot 50 procent is gestegen.

Autonome acties

Zonder twijfel hebben hogere lonen onder de gegeven omstandigheden in China ook positieve effecten voor het economische systeem. De binnenlandse markt groeit en de afhankelijkheid van de export daalt.
Dat is een verklaring van de staking bij Honda die sommigen in China en Duitsland goed uitkomt: als een door de Chinese leiding gedulde en door de officiële vakbond mogelijk gestimuleerde ontwikkeling. Zo was in de Financial Times Deutschland op 5 juli 2010 te lezen: "Volgens berichten in de media zou de vakbond bij Honda Fushan, die anders aan de kant van het management staat, nu de staking zelfs opgestookt hebben. Want zolang de meningsverschillen niet escaleren, komen de eisen van de arbeiders de leiding in Beijing goed uit. (...) Dat past bij de doelen van de regering die de binnenlandse vraag wil bevorderen."

De authentieke verslaggeving die in extra 169-1 is gepubliceerd, weerspreekt zo'n vooropgezet plan. Er is geen sprake van gepland "stoomafblazen" of "binnenlandse vraag verhogen". De Chinese economie is een kapitalistische. De gebeurtenissen bij Honda zijn eenvoudig weg: klassenstrijd. Want hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden betekenen bovenal: lagere rendementen, minder winst. En dus verzetten bedrijven zich tegen loonsverhogingen en zeker tegen zulke drastische als die nu in China gewonnen zijn.
En ook economisch - zuiver kapitalistisch gezien - vormt het stijgende loonniveau in China een probleem. Het structurele voordeel van China door de modernste technologie met lage lonen te combineren, gaat hierdoor verloren.


China - Egypte - Klassenstrijd

"De wereld is een dorp". Op de foto staat een demonstrant op het op het Tahrir Plein in Caïro. Op zijn spandoek staat in het Chinees en Arabisch "rot op!" (Mubarak).
In China zijn veel studenten uit Egypte, terwijl het Chinese kapitaal steeds actiever in Egypte is. Daar zijn de lonen namelijk nog lager dan in China. Er zijn waarnemers die het over een "verlengde Chinese werkbank" hebben. Na oproepen tot solidariteit met de opstand in Egypten en bijdragen daarover op blogs, werden in China veel activisten opgepakt.

Fake reclame Lucky Strike, sponsor van Honda Fomule 1 (J. Römer)
Fake reclame Lucky Strike, sponsor van Honda Fomule 1 (J. Römer)

1 Lunapark21 bracht in de zomer van 2010 nummer 10 uit met China als thema. Vertaling Jan Taat. Gepubliceerd in Lunapark21 Nr. 13 - Frühjahr 2011, pg 57-60. Zie ook www.lunapark21.de (terug)