welkom
extra
Solidariteit

Steun de acties in de schoonmaaksector

Schoonstaken

Willem Dekker

Afgelopen dinsdag 23 februari vond de grootste vakbondsactie ooit plaats in de geschiedenis van de Nederlandse schoonmaaksector. Rond de achthonderd stakers uit heel Nederland kwamen bij elkaar op het Jaarbeursplein in Utrecht. Het was een mooie dag.

foto grootste poetsdoek ter wereld

Grootste poetsdoek ter wereld


Er waren toespraken van stakingsleiders en politici, internationale solidariteitsboodschappen en de ontvouwing van de grootste poetsdoek ter wereld, bestaande uit honderden solidariteitsboodschappen van mensen uit het land. Een poetsdoek om de gierigheid van schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers weg te poetsen. Zoals al in de gehele campagne gingen de schoonmakers van trein en station voorop in de strijd, in grote getale waren zij aanwezig; zij staken nog steeds, ze zijn niet de enigen.

Achtergrond

Maar voor we naar de andere stakers gaan, eerst nog even een schets van de achtergrond. De onderhandelingen rond de schoonmaak CAO zitten al maanden muurvast. De vakbond van schoonmakers, FNV Bondgenoten, eist 3 procent loonsverhoging, een reiskostenvergoeding, een betere behandeling van zieken en de mogelijkheid de Nederlandse taal te leren in werktijd, om mee te kunnen doen in de samenleving.

De bazen hebben al maanden maar twee antwoorden op de eisen van de vakbond: "nul" en "maar het is crisis!". De vakbond van schoonmakers reageerde in eerste instantie met ludieke acties, verstoring van een bijeenkomst van de werkgeversorganisatie met kruimeldieven, delegaties naar opdrachtgevers, bezettingen van lobby's, werkonderbrekingen en een flinke mobilisatie in de AOW campagne van de FNV; honderden stakende schoonmakers stonden voor de Tweede Kamer.

Actie!

Na een paar stakingen van één dag door treinschoonmakers en één van onder meer schoonmakers in het Erasmus ziekenhuis van Rotterdam en het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam, was het op 23 februari dan eindelijk zover: een landelijke staking in de schoonmaak. De Vrije Universiteit, VU polikliniek, WTC, opnieuw ABN Amro en Erasmus ziekenhuis, Erasmus Universiteit en vele andere gebouwen kregen te maken met stakingen. Op het Jaarbeursplein riep bestuurder en eerste onderhandelaar Mari Martens op tot voortzetting van de staking voor onbepaalde tijd door trein- en stationschoonmakers, bij voorkeur tot 9 maart, de volgende landelijke stakingsdag.

Staking UWV

Om 17:00 uur diezelfde middag legden de schoonmakers van gebouw C en D van het hoofdkantoor van het UWV te Amsterdam het werk neer, ze bleven in de kantine zitten en haalden er iemand van de bond bij. Delegaties werden direct naar gebouw A en B gestuurd om de collega's daar te informeren, zij sloten zich aan. Meer dan veertig schoonmakers, voornamelijk Turkse dames, zaten nu in een zaaltje stakingsformulieren in te vullen. Er werd besloten de staking in ieder geval door te zetten tot met vertegenwoordigers van ISS (het schoonmaakbedrijf) en het UWV over de CAO eisen gesproken was. Als het UWV van de staking af wil, kan natuurlijk gewoon met de vakbond een "Schoon Genoeg" contract afgesloten worden.

twee schoonmakers

Een onderknuppel van ISS haastte zich de volgende dag naar het UWV. Het was een uiterst onbevredigend gesprek, maar via hem werd contact gelegd met de 'directeur facilitair' van het UWV. Een afspraak staat voor de volgende week gepland. Met de leden erbij natuurlijk. Om de druk verder op te voeren, werd tot actie besloten op vrijdag 26 februari om 16:00 uur buiten bij het UWV.

Druk verder opvoeren

Ondertussen kregen de collega's van ISS bij het naastgelegen kantoor van Reed Elsevier lucht van de staking bij het UWV. "Als ze bij het UWV niet schoonmaken, doen wij dat ook niet." Ze staakten en sloten zich op vrijdag aan bij de actie buiten bij het UWV, vijftig leden trotseerden weer en wind en wezen met flyers en spandoek de andere werknemers van het UWV op hun staking.

De actievoerders besloten een delegatie te sturen naar twee nabij gelegen panden van Cordares en Deloite om de collega's daar te informeren over de staking. Resultaat: op vrijdagmiddag half zes waren vier kantoorgebouwen bij Amsterdam Sloterdijk getroffen door een staking voor onbepaalde tijd. Op het vakbondskantoor van FNV Bondgenoten kwamen zo'n zeventig stakers bijeen die avond. "We moeten de staking zichtbaar maken." "Ik ken collega's bij de Telegraaf, ik bij Achmea!."

De schoonmakers van Nederland gaan dit gevecht winnen, houd het in de gaten en ondersteun ze op 9 maart! Zie: www.wijhebbenerschoongenoegvan.nl