welkom
commentaren
Solidariteit

Solidariteit - Commentaar 393 - 27 oktober 2019

PvdA stijgt in peilingen: Daar Gaan We Weer ...

Rob Lubbersen

De PvdA stijgt de laatste weken flink in de peilingen. Op 13 oktober 2019 stond deze partij na middeling van meerdere peilingen van de kiezersgunst op twintig zetels! Zie: www.allepeilingen.com. Twintig! Dat zijn er elf meer dan de PvdA nu heeft in de Tweede Kamer. Bij de laatste Kamerverkiezingen bleef ze op negen zetels steken. Het herstel kan maar één ding betekenen: heel veel mensen zijn behoorlijk kort van memorie!

In 2017 viel de PvdA terug naar negen zetels in de Tweede Kamer, nadat in 2012 nog 38 zetels werden behaald. De PvdA werd afgestraft voor medeplichtigheid aan het beleid van de regering Rutte. In vijf jaar tijd was samen met de VVD een forse neoliberale politiek bedreven. Ondanks nogal radicale linkse taal van Diederik Samsom bij de verkiezingen in 2012. Laten we ons geheugen eens opfrissen!

Neoliberale afbraak

Nadat in de periode van het kabinet Kok (1994-2002) de PvdA zo ongeveer het voortouw nam bij tal van privatiseringen en liberaliseringen, vooral in de zorg, werd met Rutte II na 2012 keihard ingezet op bezuiniging. Zo'n 30.000 arbeidsplaatsen moest de zorg in Nederland inleveren. Met dank aan PvdA-staatssecretaris Zorg de heer Van Rijn.
En wie was verantwoordelijk voor ophoging van de AOW-leeftijd en voor de toepassing van de rekenrente in het pensioenstelsel? Mevrouw Klijnsma, PvdA-staatssecretaris Pensioenen. Wie sleurde ook al weer de wet Programma Aanpak Stikstof (PAS) door het parlement? Was dat niet de PvdA-staatssecretaris voor Milieuzaken dame Dijksma? Overigens, die PAS die nu door de rechter ongeldig is verklaard en die te boek staat als één van de meest ondeugdelijke 'polder-compromissen', was een werkstukje van PvdA-voorman Diederik Samsom, u weet wel, de mede-architect van de regering met Rutte. En nu is polderaar Samsom inmiddels aangesteld als kabinetschef van EU-milieubestuurder Timmermans, die andere arrogante PvdA prima donna. Een veelbelovende combinatie (sic)!
En nu we toch over de grens kijken: weten we nog hoe de PvdA-minister van Financiën de heer Dijsselbloem het Griekse volk afkneep en in ellende stortte ten behoeve van de Duitse banken? Griekenland zucht nu nog onder de bezuinigingen en werkloosheid als gevolg van zijn 'kordate' optreden.

Dan rest ons nog de heer Asscher. Momenteel iemand die zich opwerpt als de grote kampioen van meer geld voor het onderwijs. Hoera! Wat góehóed! Maar hoe betrouwbaar is zijn pleidooi? Moeten we dan maar even buiten beschouwing laten dat diezelfde Asscher vijf jaar lang de vicepremier was in het kabinet Rutte. En dat hij in die periode medeverantwoordelijk was voor het totale neoliberale regeringsbeleid, inclusief het onderwijsbeleid!
De wederopstanding van de PvdA gaat vooral ten koste van D66, Groen Links en de SP (Algemeen Dagblad, 21-09-2019). Dat is niet verwonderlijk: die partijen hebben de afgelopen tijd weinig opgebouwd. Maar de PvdA heeft toen ze aan de macht was vooral aan afbraak bijgedragen.
Voordat we bij de volgende verkiezingen toch maar weer 'strategisch' op de PvdA stemmen, zou ik zeggen: Eerst even over de schouder kijken!

Klik hier