Solidariteit - commentaar 202 - 15 juli 2012
Nederland wordt sociale woestijn
Egbert Schellenberg
Om positief te beginnen. Eindelijk laat de FNV weer eens wat van zich horen en is ze bezig een heuse campagne op te tuigen tegen de Kunduz bende (www.socialewoestijn.nl). Waar Rutte 1 nog struikelde, ging het met steun van GroenLinks, D66 en ChristenUnie een stuk makkelijker.
Ontslagbescherming schaffen ze af. Zonder enig vangnet voor zware beroepen dwingen ze werknemers snel langer door te werken, gaat de eigen bijdrage in de zorg omhoog en de BTW ook. Deze laatste twee zijn vormen van 'vlaktax' die als kenmerk hebben dat lager betaalden er veel meer last van hebben dan werknemers met een inkomen van boven twee maal modaal. (70.000 euro).
Zonder scrupules
Dat GroenLinks zonder scrupules meewerkt aan de uitvoering van dit akkoord is schokkend. Net als de forensentax die uit hun hoge hoed komt. Terwijl Nederland in toenemende mate uit tweeverdieners bestaat en de huizenmarkt volledig op slot zit, moeten miljoenen werknemers in de visie van GroenLinks voor 1 januari 2013 maar lekker dicht bij hun werk gaan wonen. De beleidsmakers van die partij zijn duidelijk nog nooit in het grootste industriegebied van Nederland geweest. In de Rijnmond is 90 procent van de echte industrie alleen per auto bereikbaar en gelukkig staan daar weinig woningen en dat is na 1 januari 2013 niet veranderd.
Wat mij enorm stoort, is dat geen enkele partij meer principieel ageert tegen de leeftijdsverhoging van de AOW en het pensioen. Terwijl de jeugdwerkloosheid stijgt, de arbeidsparticipatie van 60-plussers rond de 15 procent blijft steken en werkloze 50-plussers kansloos zijn op de arbeidsmarkt, gaat de Kunduz club vanaf komend jaar de AOW-leeftijd verhogen. Dat betekent heel simpel, zeker in combinatie met de afbraak van de ontslagbescherming, dat voor een meerderheid van de 55-plussers de toekomstige route zal bestaan uit: ontslag, WW, bijstand en uiteindelijk AOW.
Fighting spirit
In Frankrijk is het de evenknie van de PvdA die vrolijk de pensioenleeftijd weer van 62 naar 60 jaar verlaagt en gewoon vasthoudt aan de 35-urige werkweek. In Nederland durft zelfs de SP het niet meer aan om '65 blijft 65' in haar verkiezingsprogramma op te nemen. Wat is dat toch met ons Ollanders, waar is de fighting spirit gebleven? De miljarden die wij in onze begroting tekort komen, zijn heel simpel terug te voeren op de redding van de banken in 2008. Sinds die tijd pompen we miljarden in de euro, wat feitelijk weer geld pompen in diezelfde banken betekent. Als het systeem faalt, moet je het systeem aanpakken en niet de gewone mensen. Als we nu gewoon alle banken nationaliseren, dan nationaliseren we meteen pakweg 80 procent van de totale overheidsschuld in de Europese Unie. Daardoor zijn de overheden opeens zelf eigenaar van al die schuld. Wedden dat het saneren van de overheidsschuld dan veel makkelijker zal gaan?
Echt verzet
De AOW gaat omhoog en dat levert 4 miljard op. Een heffing van 3 procent over de hoogste 8 procent vermogens in Nederland levert 18 miljard op. Het dichten van alle mogelijkheden de belasting te ontwijken, komt op 16 miljard en de JSF …, enzovoort, enzovoort. Het is echt een kwestie van politieke keuzes maken. Halen we het geld waar het zit en pakken we de crisis bij de bron aan of laten we ons wijs maken dat langer doorwerken echt moet en dat de zorg onbetaalbaar wordt, en dat een langstudeerboete redelijk is? Zeker nu de kampioen langstudeerder, een zekere Pechtold, zijn kost toch gekocht heeft.
Ik kan nog wel even doorgaan, maar het punt lijkt mij duidelijk. Nederland verdient beter, Nederland en Europa moeten op een sociale leest gebouwd worden en daarvoor is echt verzet nodig. Peoples of Europe rise up!
|